27.8.10

Semoga Allah membersihkan diri dari dosa .

ghua lama tak sembang politik , dah makin lupa bagaimana intonasi ahli-ahli ketua rakyat ni . 

Tengah hangat sekarang isu Khatib di Penang baca doa habis khutbah bagi sejahtera pada Lim Guan Eng . Tak lah , ghua rasa tak salah kalau Khatib baca doa bagi sejahtera kerajaan Penang . Sejahtera kerajaan maknanya kerajaan itu lebih adil , aman , saksama dan selesa , betul ? Jadi tak salah kan jika Khatib mendoakan sejahtera kerajaan yang mana juga sejahtera rakyat . Tapi Khatib doa sama Lim Guan Eng ... 

Isu nombor dua , adun perempuan cina masuk masjid bagi ucapan . Isu bukan Islam masuk masjid ni bagi ghua senang saja nak setel , asbab dan adab . 

Nak masuk masjid biarlah hormat kepada pegangan Islam , cubalah menutup aurat . Ni kalau dah pakai kain belah , ketat dan tak menutup kepala , macamana mereka-mereka yang so-called-warak ni tak naik hantu .

Selepas tu melihat kepada asbab mereka untuk berada didalam masjid pula , ramai antara bukan Islam-bukan Islam yang datang ke masjid adalah kerana ingin mempelajari Islam secara Lisan mahupun secara pemerhatian . Mereka juga ke sana atas sebab untuk melawat tempat ibadah umat Islam . Sweet kan ?

Tetapi kehadiran adun perempuan cina yang menjadi isu sekarang adalah kerana ingin memberi ucapan yang mana pastinya ia berkaitan dengan politik . Secara lojiknya , pemerintah bukan Islam (yang diketahui tahap tegar kepada menyebelahi kaum dan agama beliau) berpolitik adakah untuk kesejahteraan umat Islam ? Sama-sama kita fikirkan .

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...