22.12.10

Morty-bus : kaedah 'lu kena' yang betul


Sedar atau tidak , sedari kecil kita disogok dengan lu patut buat macamni . Lu tak boleh lah macam tu . Lu kena itu . Lu kena ini . dan sedar atau tidak segala 'lu kena' bukanlah disusuli dengan bantuan tetapi cuma nasihat berbentuk arahan . Maka , hendak atau tidak lu kena buat .

'Lu kena' adalah persimpangan yang mungkin membawa kita semua ke puncak kegagalan ataupun lembah kejayaan . Jika 'lu kena' kena pada tempatnya dan bukanlah sekadar arahan , maka kita akan menjurus ke arah kemenangan .

Siapa yang tak pernah mengalami kesukaran ?

Kita semua adalah manusia biasa . Sedangkan sebaik-baik umat dan seberjaya manusia pun menempuh masa-masa sukar dalam hidup . dan biasa bagi kita semua bertanya pendapat orang lain . dan masa ini 'lu kena' mengambil peranan . Sebagai seorang yang banyak kali gagal macam ghua , sudah banyak 'lu kena' yang ghua kena . Dalam lima 'lu kena' , satu saja 'lu kena' yang membantu ghua untuk terus maju . Rata-rata 'lu kena' yang ghua dapat sedikit pun tidak membantu ghua kehadapan tetapi berkat banyak kali gagal , ghua tidak membiarkan 'lu kena' yang hitam membawa ghua terus jatuh . Itu ghua , orang lain macamana ?

" Lu kena buat macamni baru boleh berjaya " " Lu tak boleh macam tu , sepatutnya lu kena ... " . Ghua bosan dengan 'lu kena' dari orang yang tidak memakai kasut ghua . Memang selalunya 'lu kena' terpercik dari orang yang lebih makan garam dari ghua . Ghua pun baru 2 tahun jagung . Tapi 'lu kena' ni ghua dah kena sejak kecil lagi dan ghua percaya luols pun begitu rupa . 

Ghua jelik dengan Mr/Mrs 'Lu kena' yang tidak ingin langsung berfikir dan cuba melihat dari retina ghua . Ghua jelik dengan Si 'Lu kena' yang hanya memikirkan beliaulah yang betul . Ghua jelik dengan Dato'/Datin 'Lu kena' yang tidak langsung menerima hakikat bahawa manusia berbeza . Ghua paling jelik dengan Encik/Puan 'Lu kena' yang 'lu kena' kan ghua tetapi tidak 'lu kena' kan diri beliau , hipokrit .

Jadi macamana 'Lu kena' yang betul ?

'Lu kena' lah pikir sendiri ! - Ini jawapan 'lu kena' yang paling cibai . Bagi ghua , 'lu kena' yang betul sebenarnya mudah . Jadikan mates/loves yang berdepan dengan luols , yang meminta nasihat ataupun simpati ataupun bimbingan moral dari luols diri luols . Cuba jadi diri mereka , selami diri mereka , masalah serta situasi mereka . Kemudian 'lu kena' , lagi cantik , 'Kita kena ...'

Jadi kepada luols yang dah banyak makan garam , ni budak-budak nak bagitahu , 'Lu kena' jadi budak-budak bila nak nasihatkan budak-budak . Jadi budak bukannya bermaksud menjadi bingai macam lu budak-budak dulu , tapi selami jiwa dan hati kami , budak-budak . Faham situasi kami samada senang atau tidak . Janganlah terus 'lu kena' mengikut rempah kedewasaan . Sebab , manusia berbeza . Kita tidak sama . Ingat , 'lu kena' buat macam apa yang ghua cakap . 'LU KENA' !

3.12.10

Merdeka !

Ghua percaya dengan situasi , kalau peraturan itu dah ada , lu kena patuhi . Sebab peraturan itu dah sedia ada . Kalau lu nak lawan peraturan , lu memang kalah kecuali lu lawan untuk menggubal peraturan tersebut .

Walau bagaimanapun , peraturan-peraturan yang ada tidaklah semestinya elok . Dan ghua memang butthurt dengan peraturan yang nonsense .

Seperti yang luols tahu , tak banyak tempat-tempat hijau di Kuala Lumpur . Dan Encik Mayor sendiri beritahu betapa pentingnya tempat riadah untuk warga KL yang rata-rata duduk di pangsapuri . Dan bagi ghua , Dataran Merdeka adalah tempat hijau yang BESAR yang boleh diadakan pelbagai aktiviti samada oleh warga asing mahupun warga KL .

Tapi malangnya peraturan membelakangi kemudahan ini .


" Merdeka " tiada langsung disematkan pada Dataran Merdeka . Merdeka , Merdeka , Merdeka !

Untuk maklumat lanjut , Klik Sini .

29.11.10

comel tetapi faking .

sebelum apa-apa , ghua tahu , who am i to judge ? 

Ghua sedar tabiat ambil gambar angle kamera atas kepala , kerling sikit , mulut muncung / senyum akan buat luols ++comel .  Tapi ghua benci . b e n c i .

Bagi ghua , lebih baik lu tunjuk wajah natural lu dari faking that beautiful face . Wajah lu bukan boleh berubah pun kalau amalkan tabiat ambil gambar macam tu . Kalau ambil gambar macam tu jerawat boleh hilang ke , parut eksiden boleh tak nampak ke , jeragat menyembunyikan diri ke , oke baiklah , teruskan . But nothing change , love . Jerawat tetap beratur atas dahi , bawah dagu dan sekitar kawasan misai .

Menampakkan kecomelan dengan niat supaya orang lain puji kata comel , cantik , menawan , seksi bukan macamtu caranya . Ergh , bila strangers bilang lou cantek banget pada foto faking bisa membuatkan lou gembira ? Ah , dunia .

Ghua faham lah dan boleh menerima kalau yang melakukan tabiat tersebut mereka yang masih remaja , anak-anak muda . Tetapi love , lu dah masuk umur wajib kahwin , dah berkerjaya lagi . Desperate sangat nak dapat calon ke sampai amalan budak-budak lu amalkan ?

Tabiat ni bukan saja love-love diluar sana saja yang buat , bersepah juga mate-mate yang menjadikan amalan bergambar macamtu . Dan lazimnya love-love yang membuat tabiat samalah yang tertarik dengan mate-mate macam tu . 

Kena dah tu , dua-dua wajah tak reti jaga , ambil gambar 'macam la' comel , bila dah kenal , dua-dua tarik diri , baru lu tahu kebenarannya . Tahu pulak taknak wajah yang macam biawak . Eh , bukan biawak ni ke yang lu komen gambarnya cantik , comel , seksi tadi ?

Hey , grow up love , mate . Lu bukan budak pergi sekolah minta duit mak ayah lagi . Lu dah ada pendapatan sendiri . Ghua troll kang lu butthurt , bukan ghua tak kenal perangai lu . Baik ghua delete je dari senarai rakan , ghua tak sakit hati , lu pun tak sakit hati , kan ?

MMUAH !!

1.11.10

Luols tahu tak ?

Luols tahu tak rasanya bila kita perlukan wang , dan mara dengan jauh ke bank . Melihat sticker depan pintu kaca bertulis " ATM 24 Jam " . Masuk ke dalam , dan kaca semua ATM bertulis " Mesin tengah update bro " . Keluar dari ruang ATM dan melihat kembali sticker bertulis " ATM 24 Jam " ?

Luols tahu tak rasanya membawa kenderaan di jalan raya yang berlopak-lopak dan tengelam timbul di sini sana . Dan ada bumper pula di atas jalan itu ?

Luols tahu tak rasanya mengambil selekoh di atas bukit . Dan betul-betul di sudut selekohan itu terdapat lubang ? 

Luols tahu tak rasanya bagaimana mengelak lubang besar yang ada betul-betul selepas lampu isyarat ?

Luols tahu tak rasanya bila kita minta untuk mengisi minyak Ron97 . Pergi ke kenderaan dan angkat pump . Tekan-tekan tapi petrol tak nak keluar . Kena berjalan semula ke kaunter dan berkata " Pam X , 97 ! " . Baru berjaya isi petrol . Dan ia berlaku setiap kali luols ke stesen petrol ?

Luols tahu tak rasanya ?

13.10.10

If you can't trust him/her ,
How do you expect him/her to trust you .

komuniti terkini !

Kehidupan yang tipikal dan klise memang membosankan . Ya , mungkin tipikal dan Klise adalah sesuatu yang dikatakan 'boleh diharapkan' untuk sesetengah individu , tetapi bosan tetap bosan . Eh , tengok , 'tipikal dan klise' pun belum tentu tipikal dan klise bagi pendapat individu berlainan . 

Ghua pernah beritahu tentang kemasukan ghua ke komuniti 100penulis dan untuk bersikap jujur , komuniti tersebut memang tidak membosankan . Dengan himpunan editor yang ramai , dari pelbagai point of view , pelbagai suasana peningkatan umur , pelbagai kebolehan , ya , ia tidak tipikal dan klise . 

100penulis adalah tempat untuk ghua habiskan masa membaca pelbagai kisah , tips , petua , pandangan dan ada juga cereka . Dengan sebegitu banyak maklumat , sebahagian ghua telah diisi dengan perkara berfaedah .

Bagi luols yang masih belum tahu kujudan 100penulis ini , jangan berlengah , kerana luols mungkin akan dilabel outdated . keh keh keh 

Ghua celen luols taip '100penulis' dekat carian google dan luols akan menemui kami !!

21.9.10

Kembang Bola

Masa dekat sekolah menengah dulu , ada seorang kawan ghua bertanya kepada kawan ghua lagi sorang . " Kau suka kelab team bola mana ? " Kawan ghua yang ditanya jawap , " Bayern Munchen " . Ghua dengar saja sambil kunyah rempeyek dalam pek . " Negara ? " Kawan ghua tu sambung tanya dan dijawab dengan Jerman .

" Negara Jerman , Kelab Bayern Munchen ? Tak berkembang lah kau ni xxxxxx . " Ulas beliau . Ghua sip sirap sikit bagi hilangkan rempeyek yang melekat di celah gusi dan bersuara , " Kau pulak macammana yyyyyy ? "

"Aku minat England dan Manchester United "

Ghua topup sirap dan sambung kunyah rempeyek .

14.9.10

Duit Raya

Duit raya adalah sesuatu yang dilihat sebagai salah satu agenda utama setiap kali raya . Dan ghua lihat fenomena pemberian duit raya kala ini seperti menjadi keutamaan dari tujuan asal berada di suasana mendapat duit raya , tempat ziarah .

Ghua yakin luol pernah dengar tentang duit raya adalah diciplak dari pemberian ang pow , adat agama Budha yang menyambut tahun baru cina . Cerita ini disampaikan dari generasi ke generasi , sehingga profesor mahupun Dr. Dr. akan menceritakan benda yang sama . Masyarakat Islam telah dididik ia hanya sebagai adat yang menjadi kemestian sehingga kita lupa bahawa disebalik pemberian duit raya tersembunyi sebuah amalan mulia , sedekah amal jariah . Dan untuk menjadikan sedekah amal jariah sesuatu yang berbaloi , ia perlulah ikhlas . Tidak kira si pemberi , si penerima , ibu bapa si penerima mahupun yang tidak menerima , ia perlulah ikhlas .

Sifat ikhlas yang tertinggal dalam pembasuhan minda pada agenda memberi duit raya ini jelas nampak hilang pada masyarakat Islam kita kini .

Si pemberi , tidak kira semua , majoriti mahupun minoriti kes ini terjadi kepada luol pasti ada yang akan mengeluarkan kenyataan , " kau tak payah lah , dah besar .. " . Ia adalah satu OUCH yang besar kepada yang tidak menerima walaupun mereka memang tidak mengharapkan duit raya itu kerana mereka memang dah besar ( tampak dewasa ) . Jika ikhlas ingin memberi , beri . Jika niat hati tidak mahu beri , tak perlu beri . Janganlah sampai menjatuhkan air muka mereka yang dah besar ini seperti mereka inginkan duit raya itu , kerana kenyataan itu memang OUCH .

Bagi yang menerima , terutamanya kekanak pasti ada yang membuka sampul duit raya itu pada masa itu juga dengan hasrat ingin melihat berapa nilai beraya dirumah makcik pakcik itu . Biadap bukan ? Tapi dimana silapnya . Ghua yakin silapnya adalah cerita adat ang pow yang mempengaruhi minda mereka bukannya cerita sedekah amal jariah . Kalau yang buka didalam kenderaan pula , tidak kira semua , majoriti mahupun minoriti kes ini terjadi kepada luol pasti ada yang akan mengeluarkan kenyataan secara lisan mahupun monolog dalaman , " 30 posen je , cis betul tok imam " .

Untuk ibu bapa penerima , tidak kira semua , majoriti mahupun minoriti kes ini terjadi kepada luol pasti ada yang akan mengeluarkan kenyataan , " berapa acik tu bagi ? , berapa maklong kau bagi ? " . Sekali lagi , apakah pentingnya mengetahui berapa si polan itu bagi , berapa si polan ini bagi ? Jika ikhlas amal jariah yang diterapkan , mereka hanya perlu tersenyum , bersyukur , mengumpul jumlah duit raya anak-anak dan masukkan dalam ASB . Bukannya membandingkan jumlah material yang diberi dan mulalah membuat spekulasi ataupun yang paling cepat , mengumpat . " eh , 50 posen je makteh kau bagi ? kereta ada empat , rumah macam istana . " . Heh , padahal baru je lepas minta maaf , nangis-nangis .

Jadi , ingatlah , marilah sampai-sampaikan cerita bahawa duit raya yang kita 'amalkan' sebenarnya adalah satu bentuk sedekah amal jariah , bukan sekadar adat mengisi checklist hari raya . Sebab sebenar sampul digunakan adalah kerana seperti "tangan kanan memberi , tangan kiri tak tahu" . Semoga raya kita bertambah berkat . Salam Eidulfitri 1431H .

6.9.10

Happy Eid . Love .


Eidulfitri hadir setahun sekali
Meninggalkan Ramadhan yang akan dirindui
Ketupat rendang mungkin satu-satunya apa yang dikongsi
Tetapi jauh di sudut hati
Moga Keriangan ini turut seiring dengan keampunan diberi
Bukan bermakna setahun sekali maaf diingini
Tetapi sekurang-kurangnya mengingati
Hidup kita tak lari dari jalan Ilahi
Salah dan silap adalah dari Yang Hakiki
Cuma diri ini yang memilih toriq itu atau ini .

Dipinta agar Ramadhan dan Eidul yang ini
Membersihkan kita dari sakiti diri sendiri
dan kurang kita menerima dari memberi
Serta sama-sama kita mendapat rahmat dari
Ar-rahman dan Ar-rahim . Amin .

Pesan abang-abang kepada adik-adik ,
Main bunga api hati-hati ,
Main mercun jangan sekali ,
Kang tak pasal-pasal putus jari ,
Abang-abang jugak yang kena habiskan stok bunga api ...

keh keh keh .

3.9.10

penulis 100penulis


Time riot ramai-ramai baru syok , baru die punya feel menaik . Kalau dua tiga ekor , hebat macam Hang Lekir pun , feel dia kurang bila tengok kawan-kawan rebah dan kita pergi tolong . Sama macam kalau 'menonton' gig . Tak ke sejuk bila join gig empat lima kerat saja . Sampai bunyi aircond pun boleh dengar lagi . 

Hidup pun kena ada kawan , kawan yang macamana tu terserah kepada masing-masing . Siapa yang tidak mahu yang terbaik untuk diri masing-masing , betul .

Kalau hidup ni semua sama saja , fotostat , tak menarik lah . Bosan . Jadi , bila ghua dengar tentang 100penulis , ghua jadi macam "wow , intinya ?" . Rupanya diorang baru nak setap . Melihat kepada kekosongan dan mereka masih belum ada inti tetap , ghua jadi "apa salahnya" .

Sekarang ni tinggal tengok arah dan halatuju 100penulis . Samada ikut arah jam atau menghala ke barat daya , itu semua masa yang tentukan .

29.8.10

Ruang Solat Jadi Tempat Mekap ?


kali ni isu surau lagi . jika dilihat dalam video tersebut , sekumpulan manusia sedang asyik menghias 'pengantin' , ikut lojik adalah seperti satu acara rias pengatin dan ikut fakta ia adalah pertandingan rias pengantin .

Walaupun surau tersebut adalah dalam kondisi seperti dewan , tetapi tidak bermakna apa jua aktiviti boleh dilakukan didalamnya . Kerana 'dewan' itu adalah tempat solat .

Susah sangat ke untuk menghormati tempat solat sendiri ?

27.8.10

Semoga Allah membersihkan diri dari dosa .

ghua lama tak sembang politik , dah makin lupa bagaimana intonasi ahli-ahli ketua rakyat ni . 

Tengah hangat sekarang isu Khatib di Penang baca doa habis khutbah bagi sejahtera pada Lim Guan Eng . Tak lah , ghua rasa tak salah kalau Khatib baca doa bagi sejahtera kerajaan Penang . Sejahtera kerajaan maknanya kerajaan itu lebih adil , aman , saksama dan selesa , betul ? Jadi tak salah kan jika Khatib mendoakan sejahtera kerajaan yang mana juga sejahtera rakyat . Tapi Khatib doa sama Lim Guan Eng ... 

Isu nombor dua , adun perempuan cina masuk masjid bagi ucapan . Isu bukan Islam masuk masjid ni bagi ghua senang saja nak setel , asbab dan adab . 

Nak masuk masjid biarlah hormat kepada pegangan Islam , cubalah menutup aurat . Ni kalau dah pakai kain belah , ketat dan tak menutup kepala , macamana mereka-mereka yang so-called-warak ni tak naik hantu .

Selepas tu melihat kepada asbab mereka untuk berada didalam masjid pula , ramai antara bukan Islam-bukan Islam yang datang ke masjid adalah kerana ingin mempelajari Islam secara Lisan mahupun secara pemerhatian . Mereka juga ke sana atas sebab untuk melawat tempat ibadah umat Islam . Sweet kan ?

Tetapi kehadiran adun perempuan cina yang menjadi isu sekarang adalah kerana ingin memberi ucapan yang mana pastinya ia berkaitan dengan politik . Secara lojiknya , pemerintah bukan Islam (yang diketahui tahap tegar kepada menyebelahi kaum dan agama beliau) berpolitik adakah untuk kesejahteraan umat Islam ? Sama-sama kita fikirkan .

25.8.10

segembiralah diri .

Seronokkan jadi dia
Yang lama masih rapat
Yang baru senang dapat
Yang tak kenal pun boleh sebat
Bagusnya dia , tanggungjawab ujud dalam hubungan
Jika tidak , masakan kau masih ada bersama .

Gembira sentiasa dengan dia
Suka saja kurang duka
Masalah pun dipersembah seperti jenaka
Tiada kerenah melayan dia .

Tapi seronok yang kau nampak dia ada
dan setingginya rasa kau mahu jadi macam dia
Kau tahu apa yang dia mahu ? Yang seseronok di rasa ?
Dia ingin jadi seperti kau ..
dan aku .

4.8.10

friendhood , stand and never a runner .

True art of friend-hood is not when knowing that your friends have your back but
it's knowing that you have your friends back .

1.8.10

Sadness makes you Lost .

Led astray by pain and sadness ,
we lose sight of our true goals .
Live for what you believe in ,
And dont allow yourself to be led astray .

29.7.10

Key of sealed door .

Will yourself to be stronger ,
Believe it and you will become stronger ,
With your heart full of hatred and love ,
Bestow the truth form of you .

27.7.10

cursed child .

Now , in thy your right hand ...
Until thy cursed fate ends .
Thou will host Asclepius , who comes from the cosmos .
I shall give thee strength .
Now be devoured by the poisoned fangs of the serpent !

25.7.10

Mimpi bantu ghua bangun .

Ghua semalam lelap lambat , The Ghost Writer punya hal . Plan tengahari nak beli tiket , petang ni ada match Harimau lawan Harimau dekat Bukit Jalil . Masa ghua lelap tadi , macam biasa , ada mimpi . Ghua mimpi rumah nenek ghua ada basement yang jaaaaauuuuh sekali ke bawah . Bawah tu simpan alat-alat kenduri . Dekat rumah nenek ghua ada kenduri tengahari ni .

Kitaworang nak kena angkut 400 kerusi warna putih naik atas . Nak jadi cerita , kerusi warna putih ada 399 saja , cis . Budak-budak yang tolong ghua angkut kerusi semanya bingung , start bertengkar . Ghua malas nak amek port , lepas tujah sorang tiga das , ghua angkat kerusi-kerusi tu naik atas . 

Habis kenduri , ghua lepak balik rumah . Masa tu jam pukul tujuh malam . Watak Si Ibu ghua tengah lepak dengan Watak Si Ayah . Si Ibu beritahu kawan beliau ajak keluar hari ni , ramai-ramai . Si Ayah bertanya haluan dan impian pelawaan tersebut . " tengok bola , Malaysia lawan Korea " , jawab Si Ibu . Lantas ghua sound , " eh yah , tiket dah beli la " , sambil  menuding ke arah remote control . Si Ayah on TV , " Malaysia 0-1 Korea ".

Membazir je beli tiket tapi tak pergi , terus ghua sedar , on komputer ghua , kejap lagi sikit baru mandi dan heading ke Bukit Jalil , beli tiket . Mana boleh Korea menang 1 kosong je !!!

Review : Penulis Bayangan



 Layan . Bagi sapa-sapa yang memang suka kepada jalan cerita misteri-misteri dan kurang aksi . Cerita yang tidak mengeksploitasikan seks . Jalan cerita lebih kurang sama macam kehidupan seharian . Tiada yang exaggerate . Mind twisting . Cerita ni memang layan .

Memang boring cerita ni , sebab ianya berkaitan politik , bla bla bla dan hanya politik . Tiada awek-awek seksi-seksi serta tiada tembak-tembak , letupan-letupan mahupun aksi lompat bangunan .
Konflik yang menarik dan menonjolkan banyak suspek . Suspek kepada watak antagonis .

Ghostwriter atau Penulis Bayangan adalah penulis profesional yang dibayar untuk menulis buku , artikel , cerita , laporan , atau teks lain yang secara rasmi dikreditkan ke atas orang lain . Untuk kes ini , ia khas untuk bekas Perdana Menteri Amerika . Kalau di Malaysia , ia adalah Tun Mahathir Memoirs . Dan untuk kes ini , ia Adam Lang Memoir .

Kisah disebalik Adam Lang memoir disingkap jauh dengan penglibatan Adam Lang didalam terrorism . As we know , Amerika dan kepengganasan sudah tiada pembahagi . Adakah Adam Lang benar-benar bersalah ? Adakah beliau mempunyai rakan subahat ? The best part is The Ghost Writer is known by ghost for entire 2++ hours . That is what ghua called , brilliant .

Muatturun cerita ini dan saksikan sendiri . Ghua dah warning awal-awal , cerita ni bosan tapi its worth your time . Dan jangan kata ghua tak sound awal-awal , cerita ni TIADA superhero , mahupun hero . Ia sama saja macam kita semua , luols dan ghua . Sama .

18.7.10

Ghua minat bola walaupun bukan pasukan yang ghua sokong bermain

' GOL ! ' oh sikit lagi . ' Pasing luar la ' , sambil membuat aksi tangan mennujukkan arah bola sepatutnya dihantar . ' GOL ! ' cantik sungguh freeheader tersebut . Kelantan berjaya mendapatkan gol pendahuluan .
Kuala Lumpur counter attack , ' GOL ! ' oh , sikit lagi .' Pasing la , main bola 11 orang ' sambil menepuk dahi .

' brader ni sokong mana satu ni ? ' ghua dengar satu suara . 

Tak nampak ke ghua pakai Jersey N.Sembilan ?

N.Sembilan 0 - 0 Perak

5.7.10

WC2010 : QF 4. bahana bogel

Spain 1-0 Larissa Riquelme . 
Larissa Riquelme , model pakaian dalam Paraguay akan berjoging bogel jika Paraguay berjaya memenangi WC . Disebabkan pemain Paraguay sangat ingin ia menjadi realiti , mereka bermain sangat bersungguh dalam perlawanan menentang Sepanyol . Banyak sangat peluang keemasan termasuk sepakan penalti yang diberikan kepada Paraguay . 

Namun mungkin kerana dalam akal sudah terbayang buah dada Larissa , semuanya gagal disempurnakan . Perlawanan ini membuktikan , bola sepak dan porno tidak boleh dicampur aduk .

WC2010 : QF 3 . pasukan ketuhanan

Argentina yang dilatih oleh Diego Armand Maradona , empunya tangan tuhan dikritik hebat sebelum bermulanya WC2010 . Argentina merangkak-rangkak semasa sessi kelayakan . Tetapi menunjukkan permainan yang menarik di Afrika Selatan . 

Namun segalanya berakhir di pusingan suku akhir apabila gergasi besar bola sepak ini tewas kepada pasukan The Team , Jerman . Sah , Maradona bertuah kerana memiliki pemain ternama tetapi ia berakhir disitu .

Maradona dilihat sepanjang perlawanan asyik memegang tasbih di 'tangan tuhan'nya dan berdoa kepada tuhan nya agar Argentina mampu menang . Lagaknya lebih kepada Paderi , bukanlah Jurulatih .

Ya , doa tanpa usaha adalah sia-sia .

WC2010 : QF 2 . Dejavu LigaM FA.CUP

Perlawanan antara Ghana dan Uruguay boleh diberi status hampir klasik . Ia adalah gara-gara Asamoah Gyan , seorang striker kencang yang gagal menjaringkan gol kemenangan dari sepakan penalti yang dihadiahkan kepada Ghana . Akibat ini , perlawanan yang sepatutnya tamat dengan jaringan 1-2 telah berakhir dengan 1-1 dan dipanjangkan kepada penentuan sepakan penalti .

Sepakan penalti yang diberi kepada Ghana ini pula adalah kerana semangat berpasukan Suarez yang menolak bola menggunakan tangan di atas garisan gol untuk menidakkan percubaan pemain Ghana . Dan beliau dilayangkan kad merah . 

Klasik . Uruguay menang , 4-2 dalam penentuan sepakan penalti .

Seperti mana saat N9 hampir pulang ditempat kedua , penjaga gol Kedah , Helmi Eliza beria-ia ingin mengambil sepakan penalti penentuan . Beliau gagal dan Kedah pulang hampa . Dejavu .

3.7.10

WC2010 : QF 1 . Brazil ke separuh akhir

Pertemuan Brazil dan Belanda di pentas suku akhir diakhiri dengan jaringan 2-1 . Gol-gol dijaringkan oleh pemain Brazil , Robinho dan Melo ; serta pemain Belanda , Sneijder .
Perlawanan ini sekali lagi menunjukkan ketidak keberkesanan pihak pengadilan FiFA buat sekian kalinya untuk edisi PialaDunia2010 . Pengadil dan penjaga garisan hanya membuat tiga keputusan yang tepat , 
  • Jaringan dan offside
  • Kad merah untuk Melo
  • Kad kuning untuk Oijer

Serta membuktikan bahawa untuk sesebuah pasukan menang , mereka memerlukan seorang pelakon yang tamak bola taknak pasing . Untuk perlawanan ini , ia khas untuk Arjen .
Apapun tahniah kepada pemain Brazil kerana berjaya menjaringkan dua biji gol , walaupun ia menerjah gawang sendiri .

30.6.10

WC2010 : Box Office

Portugal kalah kepada Sepanyol dalm pusingan mesti menang 16 terakhir .
Perlawanan tersebut menyaksikan penjaga garisan dan pengadil memang tak pernah ngam dengan C. Ronalbi . Kesian beliau .
Ia juga memberikan jawapan kepada persoalan apakah pekerjaan pemain Sepanyol jika tidak bermain bola ,
' pelakon ' . Ya , pasti box office !

25.6.10

WC2010 : Beatiful Footbal

Italy lost to Slovaks last night . Sebelum game , ghua predict Italy kalah 2-0 tetapi keputusan adalah 3-2 memihak kepada Slovaks of koz .

Gattuso dah tua of koz ~

Game yang kasar dan bertenaga , malangnya diadili oleh Howard Webb , referi ManU . Rata-rata referi ManU memang bagi big favour kepada feveret skuad untuk mana-mana game .

Yes , as italian player last night you are allowed to 
menyiku muka player lain tanpa diberi hukuman
memotong lutut player lain tanpa diberi hukuman
menerjah keeper tanpa diberi hukuman
dan mengulangi asakan yang diberi kepada diri sendiri kepada player lain tanpa diberi amaran .

What a beautiful football !

19.6.10

WC2010 : Jerman tumpas pada Spain didalam aksi menentang Serbia

Dunia dikejutkan dengan kekalahan Jerman kepada Serbia semalam , tetapi dengan rekod kekalahan Sepanyol kepada Swiss dan kekalahan Perancis kepada Mexico menunjukkan bahawa tiada yang tidak boleh berlaku pada Piala Dunia tahun ini .

Cemuhan pentas piala dunia tahun ini dimulakan dengan kebenaran penggunaan Vuvuzela yang rata-rata memberi tekanan kepada para penonton pertandingan . Tidak cukup dengan itu , bola Jabulani pula dikritik hebat oleh para pemain dalam skuad negara-negara ternama . Kita telah disajikan dengan pelbagai kesilapan penjaga gawang pada piala dunia tahun ini .


Kita juga masih belum dihiburkan dengan jaringan dari bola mati kecuali dari Uche untuk skuad Nigeria yang mana ia boleh dikira sebagai kesilapan penjaga gawang membaca pergerakan bola .

Kemudian kita dikejutkan dengan jumlah kad kuning dan kad merah yang berlambakan dipasaran .  86 kad kuning termasuk kad kuning kedua dan tiga(3) kad merah telah dilayangkan setakat ini . Mangsa terbaru adalah skuad Jerman dan Serbia . Pengadil dari Sepanyol , Alberto Undiano Mallenco telah melayangkan sembilan (9) kad kuning dalam perlawanan yang dilihat adil dan saksama . 

Kesan kebingungan pengadilan ini memberi kesan kepada skuad Jerman kerana terpaksa bermain 10 orang sebelum tamatnya separuh masa pertama apabila Klose dilayangkan dua kad kuning dengan kedua-dua cabaran yang dilakukan oleh beliau adalah tidak merbahaya . Selain Klose , Ivanovic , Kolarov , Khedira , Lahm , Subotic , Vidic dan Schweinsteiger juga dilayangkan kad kuning .

Namun peluang Jerman untuk menyamakan kedudukan selepas Vidic of Manchester United menggunakan taktik keji menampan bola menggunakan tangan telah diadili dengan pemberian sepakan penalti apabila Podolski gagal menyempurnakan sepakan tersebut . Sepakan penalti , 60% skills 40% luck .


concentrate , we will face ghana after this | Shweni menenangkan Pols selepas gagal menyempurnakan sepakan penalti

After all , Serbian needs the Spaniards to win against Germany . Try harder Die Mannschaft .

16.6.10

Merencana blog ragu


Kenyataan yang tiada salahnya didalam permainan bolasepak . Bukan sahaja benar malah ia sepatutnya menjadi syarat utama dalam pemprofesionalan bola sepak . Sifat yang perlu ada pada FAM , pemain bola sepak , pengulas sukan dan pastinya peminat-peminat bola sepak tanah air . 

Kita masih dibelengu oleh masalah kuasa individu dan kuasa persatuan yang menyebabkan mutu bola sepak , bukan sahaja permainan malah pengindustrian bola sepak itu sendiri tidak berkembang . Contoh mudah , jika sesebuah pasukan itu kalah terutamanya pasukan kebangsaan , kesalahan dan bebanan diberi kepada para pemain . Namun sebaliknya bila menang , pujian diberikan kepada badan politik yang DITUGASKAN menjaga pasukan tersebut .

Sekarang dilihatnya , FAM ingin cuba mengembangkan mutu bola sepak dengan cara bekerjasama dengan EFA . Memang tidak disangkal bahawa mutu bola sepak Inggeris adalah bagus tetapi bukankah ia seperti jalan singkat dan terburu-buru . England mempunyai struktur negara yang besar dan juga mempunyai jumlah liga yang banyak , dari continental south , north , sehinggar ke premiership , mereka mempunyai 7 hingga 8 liga peringkat dewasa . Tidak termasuk Liga simpanan dan liga muda . Tiada salahnya jika merendah diri kepada negara yang pernah merendah diri kepada kita iaitu Jepun dan Korea , sekutu Asia yang sudah merasai pentas antarabangsa .

Mengapa tidak kita lupakan saja politik untuk selamaya dalam permainan bola sepak . Sekian lama pasukan bola sepak kita dihuni oleh mereka yang berpolitik dengan syarat presiden bola sepak negeri adalah MB . Rakyat memilih Menteri Besar bukanlah untuk mereka menjaga hal bola sepak . Jadi sejauh mana agaknya pembangunan bola sepak akan diberi perhatian ? MB-MB akan memberi perhatian samarata kepada semua perkara dan ia pasti membantutkan usaha-usaha untuk kemajuan bola sepak negara .

Seperkara lagi , apa ada dengan Felda United , KL Plus dan seangkatan dengannya . 

Mereka bermain dengan corak permainan yang baik dan boleh memberi cabaran kepada pasukan-pasukan negeri JIKA tiada politk digunakan untuk merasuah pasukan-pasukan ini . Jika mereka berjaya membuktikan kemampuan mereka ini dan kiranya berjaya ke peringkat akhir Piala FA / Piala Malaysia yang akan berlangsung di Stadium Nasional , pastinya kerusi-kerusi akan kosong dihuni oleh seciput penyokong mereka .
Atau adakah penghuni Felda atau pekerja Plus akan dikerah untuk memnuhkan stadium ? Dimana seronoknya jika kita dikerah menonton bola ? Bayangkan penyokong Leed United dikerah untuk menonton Lyton Orient , waima menang sekalipun apkah kepuasan yang mereka dapat ?
Atau adakah kerusi-kerusi akan dipenuhi oleh warga-warga asing yang bersemangat bola menjangkaui warna kulit dan bangsa ?

Ghua nak bukak satu blog baru , mengenai keraguan bola sepak . Tapi kena tunggu lepas WC sebab bola sepak tempatan bercuti kerana nak tengok bola . Pemain kita sendiri mengagung-agungkan pemain luar , ada budak-budak kecil tempatan berkata , " saya nak main bola macam Shahruain ! " ?

11.6.10

Port Lepak buat masa ni .

currently sibuk dengan Piala Dunia .
Ghua akan lepak dekat KampungPialaDunia.blogspot.com sampai abes Piala Dunia . Lepak lah dengan ghua dekat sana .

10.6.10

WOW !

Wow ! lamanya terbiar . Wow ! banyaknya unique . Wow !

24.5.10

Resipi untuk kejayaan skuad badminton Malaysia

*Start
lepas ni , jangan ambil tahu pasal mereka .

menang ke , kalah ke , kene belasah teruk ke , menang besar ke , buat tak tau je .
End*

23.5.10

Morty-bus : Tika untuk memujuk teman lelaki .

Kembali kita ke sudut tips kehidupan berpasangan . Kali ni ghua nak story pasal PUJUK . Lazimnya , bila menyentuh soal pujuk memujuk , kita akan lebih ke arah memujuk perempuan kerana sejak azalinya perempuan dan merajuk tidak boleh dipisahkan . Begitu juga keadaannya dengan lelaki dengan memujuk .

Lelaki selalunya akan memujuk bila sahaja gelfren mereka merajuk . Namun bagi mereka yang dah ditahap dewa-dewa , gelfren baru nak merajuk pun dah pujuk dah . Bagus . Ini mengakibatkan tercetusnya dua situasi ,
pertama : perempuan-perempuan ini merasa mereka dah tak payah pujuk lelaki mereka , lelaki mereka best . Mereka merajuk selalu pun lelaki mereka relak je boleh pujuk . Romantik lah konon katakan .
kedua : kalau mereka perlu pujuk , mereka akan memujuk pada situasi yang sama seperti teman  lelaki mereka buat .

*****
Jika lelaki merajuk , yang hakikatnya jarang berlaku , perempuan tidak perlu memujuk dengan erti kata pujuk yang sebenar . Kerna lelaki ni , yang hakikatnya majoriti , tidak pendai merajuk . Tetapi ada satu ketika sahaja yang lelaki perlu dipujuk dengan erti kata pujuk . Ketika mereka marah .

Teman lelaki bukanlah seperti ayahanda-ayahanda atau abahanda-abahanda mahupun bapakanda-bapakanda . Tetapi persamaan bagi mereka adalah , bila mereka marah (dengan syarat memang luols bersalah) , hendaklah luols senyap . Biarkan mereka habiskan kata-kata dan luahkan segalanya . Tahan sajalah , teman lelaki luols dah banyak kali , ya : banyak kali , sabar dan pujuk luols. Bila selesai saja amarah mereka , ambil masa dua hingga tiga minit untuk senyap seketika , biar mereka tenang sedikit . Gunakan peluang ini untuk menyusun ayat . Selepas itu , pujuklah dengan erti kata pujuk . 

Perbezaan antara teman lelaki dan ayahanda-ayahanda adalah luols perlu terus seyap jika berhadapan dengan abahanda-abahanda . Tetapi pujukan segera perlu untuk teman lelaki . Ayahanda-ayahanda ambil masa lama sikit dan pujuk sikit-sikit pun oke , sebab nama pun ayahanda kan ..
Kalau teman lelaki paham-paham lah , kene tinggal karang , padan muka .

Maka ingatlah , kalau boifren luols merajuk , sweettalk sikit dah oke , tapi kalau mereka marah ... Sila pujuk oke , jangan senyap saja dengan niat nak bagi mereka reda marah . JANGAN . Satu lagi , kurang-kurangkanlah merajuk . Letih bhai nak pujuk !

Renung-renungkan dan selamat beramal .

Ghua bukan nak stori pasal cara nak pujuk dan ghua takkan stori pun pasal tu . Ghua phail bab pujuk-pujuk ni , sebab ghua tak tahu merajuk dengan erti kata merajuk .

21.5.10

Benih

Secara uniknya , tumbuhan mempunyai pelbagai cara untuk menyebarkan biji benih mereka . Melalui cara ini , tumbuhan-tumbuhan dapat terus memastikan zuriat mereka tidak terputus . 
Ada tumbuhan yang mempunyai biji benih yang ringan dan boleh terapung , membolehkan benih-benih mereka dihanyutkan air dan tersebar di sepanjang tebingan .
Ada benih tumbuhan yang hanya jatuh disisi ibunya ataupun bapanya atau mana-manalah kerna mampu untuk menyedut khasiat dari err.. penjaganya itu untuk membesar . Dasar anak tak kenang budi .
Ada juga benih yang halus dan ringan yang boleh melayang atau bahasa adiwiranya terbang ke tempat lain .

Tumbuhan menjalar lazimnya gemar mencangkukkan dan melekatkan benih mereka pada haiwan-haiwan yang berdekatan dan ditaburkan di tempat lain oleh perumah iaitu binatang tadi .
Tetapi percayalah , jika benih itu dicangkukkan kedalam tangan seorang manusia , pastinya zuriat yang diidamkan tak akan bercambah . Malah mungkin akan dipanggang benih bertuah tersebut .

9.5.10

Khas : Hafilah Supian , Hari Ibu 2010

Beliau tak dapat dijangka
tapi beliau boleh diteka
juga rahmatNya , beliau boleh membaca
rutin sebegitu sahaja sentiasa seharian
biar lelah jadual tetap dilaksanakan
masa-masa semua belakang kira
janji seisi merasa bahagia .

Beliau tanpa kata , hilang
Beliau tanpa tegur , kosong
Beliau tanpa cakap , tiada apa
Beliau tanpa kelahi , tawar
Tanpa beliau , musnah .

Dari yang satu , berdua
Tika lepasnya , tiga
Kini beliau berenam bersama
Pedih hati kerenah yang berlima
Rasmi hati perut beliau
Beliau memaku untuk semuanya
Waima apa mengetuk jendela .

Terima kasih beliau ,
Tiada yang layak ditukar
Beliau , ghua yang punya
Beliau hanya satu
Terima kasih ratu
Selamat Hari Ibu .

6.5.10

AntiPulis lawan ProPulis : Kes Piung Piung

Tiga kali direct ghua tulis pasal Arwah Aminul . Ghua rasa babi kepada grup Keadilan untuk Aminul yang maki polis dan grup yang sapot polis . Dua-dua grup ni ada di fb . Yang banyak kecoh pasal kes ni adalah orang politik yang lagaknya PANDAI segalanya . Suruh orang pikir pakai akal tapi akal lu pun tak panjang .

Satu dok salahkan pulis itu ini dan satu lagi dok kata pulis done a GREAT job . Masing-masing sibuk dengan kesalahan pihak lawan . Ghua tetap tetap dengan pulis pada malam tersebut salah dan Azamuddin kene belasah adalah tipu . Dua kali tetap tu dan bukan semua pulis salah dan bukan semua statement Azamuddin tidak benar . Faham kan dulu baru boleh proceed baca . apo manih bonar te o ais limau ni , cam air gulo yo .

Kutu-kutu yang sokong pulis cakap pulis malam tu 5 orang (dalam sokkaba 4 orang) . 5 5 orang ni dah buat keputusan rasional untuk menembak kereta pesalah jalanraya (PJ) malam tu yakni kereta yang dipandu Arwah . Kenapa ? Kutu-kutu ni cakap PJ dah lari dari pulis , pulis dah bunyi siren suruh berenti pun tak nak berenti lagi . ape lagi ? tembak lah .

Ikut mazhab mereka dan memang benar ikut logiknya kalau PJ ni teruskan memanglah orang salah . MEMANG PJ ni salah . Tiada umat pun yang kata PJ ni tak salah . Ghua pun setuju PJ salah . Yang ghua tak setuju ialah tembak . piung piung .

1. Kejar mengejar pulis haruslah diteruskan tak boleh tembak . Alasan : PJ tak membahyakan pulis yang mengejar . pulis hanya perlu menangkap , pulis ada beberapa cara iaitu langgar ataupun terus kejar dan pastinya backup perlu diminta . Dalam kes ni ada 2 peronda . Dua lah mengikut kata sokkaba .

2. Kutu cakap bukan senang nak tembak dari kenderaan bergerak , nak tembak tayar tapi kena kepala . Ghua : Anggota yang layak pegang pistol ni tak dilatih kah ? senang-senang pegang pistol ? tayar ada 4 , paling sikit pun 2 lah yang belakang , kepala cuma ada satu . Luols paham tak maksud ghua ?

3. Kutu-kutu cakap , kena tembak sebab takut ada pengguna lain atas jalan raya . Ghua : kalau ada kutu lain atas jalan raya , takde pun timbul sebagai saksi . oke , itu tak berapa kuat . Tapi , kalau ada kutu lain atas jalan raya , disebabkan "bukan senang nak tembak" pasti kutu-kutu lain pun mungkin dah menjadi arwah . Luols paham tak maksud ghua ?

4. Kutu cakap tembak sebab pulis rasa penjenayah besar ni , kira dah abes rational lah kononnya . Ghua : baik pulis tunggu depan disko , keluar penyangak besar dari kelab-kelab , follow jauh sikit , TEMBAK . Suspek tak kompem lu dah tembak . Tunjukkan prosedur keselamatan lah kalau betul-betul tindakan itu rational . Ke Pulis DRM takda benda-benda tu semua ? Pakai belasah saja ?

5. Kutu cakap kutu-kutu bising bila pulis tembak Arwah tapi bila tembak penjenayah dan perompak lain , kutu-kutu tak bising pulak . Ghua : ROFFL ! Penjenayah dan perompak yang kene tembak tu merbahayakan pulis dan kutu awam tak semasa kejadian ? Lu jawab .

6. Ikut laporan sokkaba asal , Arwah tak mati lagi ketika terbabas , tapi cuba reverse kereta . Kalau dah kene kepung , tayar dah kena tembak , jauh mana sebuah ISWARA boleh bergerak ? Ghua rasa tak boleh nak gerak dah kot , budak umur 15 , acu pistol komfem dia kecut , kene jugak ke tembak ? Lu jawab . Dah pasti budak umur 15 , pun tembak . wakaka , lu jawab .

Kutu-kutu yang maki pulis pun satu hal . Bukan semua pulis tu jahanam . Luols sedap-sedap maki pulis kat Malaysia . Lu hebat sangat ke nak caci anggota-anggota ni semua ? Agak-agak kalau lu kena sergah dengan anjing lu takut tak ? Ghua takut . Baru anjing bhai . Belum suruh TEMBAK penjenayah lagi . Kerna nila setitik rosak susu sebelanga . Dalam kes ni , kerna 4 titik nila . Lu beringatlah , pulis-pulis tanpa korupsi ni lah yang jaga keamanan kita , sejauh mana keamanan tu , ghua tinggalkan sendiri pada luols .

Kutu-kutu dengan ghua sendiri tak tahu kisah sebenar . Ghua tunggu-tunggu jugak report awal siasatan . Berapa das tembakan , tembakan yang lain tuh ke arah mana . Yang kena Arwah tu dari angle mana . Kelongsong peluru ada berapa . Siapa pulis-pulis ni . Corak paten tayar macammana . Berapa paten tayar ada .dan macam-macam lagi ...

Seriyesli , cerita sokkaba dan cerita terkini memang jauh bezanya . JAUH gila . Ghua dah rasa macam ghua dan kutu-kutu kena tipu . Silakak .

Lepas ni ghua nak cerita pulak pasal ketengadahan yang perlu atau mungkin perlu Pulis DRM buat / diambil kira oleh kerajaan . dan ghua akan cuba pastikan , CUBA pastikan , itu ulasan terakhir ghua untuk kes piung piung ni . Al-Fatihah .








Sapa-sapa nak jawab . jawab , ghua nak tahu jugak . ghua taknak jadi macam yahudi , ghua saja betul . betulkan mana salah ghua . 

4.5.10

KPN pun orang biasa , emo ni standed lah , kan . kahkahkah

Luolz ikuti perkembangan berita pulis di Malaysia ? Kisah pulis kene langgar masa road block dan tahan kereta dalam ada mayat ? Yes , KPN menggunakan isu ini melawan media untuk kes Arwah Aminul . Katanya , 
Langgar pulis sampai masuk spital ni dibuat oleh anak orang baik . Cakap anak orang orang jahat karang marah !
Wah , emosi betul ghua tengok KPN . Lagak orang salah tu . Bhai , lu KPN . Bukan abang beger .

Luolz janganlah salahkan semua pulis pulak ya . Yang terlibat dalam kes itu beberapa anggota saja . Tidak semua . Luolz dah tengok press conference saksi utama , Azamuddin ? Keadaan dia lebih relax saja sekarang . Bagi keterangan pun tenang . 

Kene belasah dengan beberapa anggota yang baru lepaskan tembakan ke arah kereta pun beliau dapat lari lagi . Kalau ghua jadi pulis tu , budak tu pun ghua tembak . Lepas tu ghua masukkan dalam kereta , cakap lah dua-dua mati kena tembak dalam kereta . Ghua cuma nak cakap ghua tak percaya Azamuddin ni kena belasah . Tu saja .

Gila lu , umur baru 15 , kereta baru kena tembak , kene belasah , pulis sah-sah masih pegang pistol , masih boleh lolos . Ghua salute laju-laju . Kalau Azamuddin cerita dia lari saja lepas terbabas tu , ghua pasti percaya . 

Malaysia adalah negara yang mengamalkan konsep dah terantuk baru tengadah . Jadi harapnya selepas kejadian ini , banyaklah ketengadahan yang dilakukan , temasuklah bab Peronda . Ghua nak story benda sama . Jadi kalau luolz nak tahu apa dia . Pandai-pandailah . 

Karang kata anak orang-orang jahat karang , marah ! kah kah kah . KPN , KPN ...

29.4.10

Khas : Allahyarham Aminulrasyid Amzah

Simpati cuma terucap
Jangan dipolitikkan digesa
Bimbang tidak mahu siasatan terkucar
Siapa yang salah belum tergambar
 .. tegasnya
Apa akal ada ka ?
Mengejar kereta yang laju melebihi had
Tanpa memberi bahaya kepada si kuasa
Tembakan terbebas juga
Tembakan amaran yang didakwa
Amaran sampai 10 das ?
Amaran tepat ke arah kepala ?
Amaran ke , amarah ...

Ya , arwah bersalah
Memandu laju juga tanpa permit hak
Tapi memadaikah untuk keduanya
Dibunuh begitu saja .
Si kuasa tidak akan terlepas
Harapnya kali ini terlaksana
Semata memberi pengajaran
Mereka akan berakhir tergantung kepala .
Tidak adil ? Hanya Allah Maha Kuasa .
Al-Fatihah .

Ghua terkesima saat baca laporan-laporan akhbar mengenai aksi hollywood ni . Si Jebeng , lu tengok . Betapa besar nasib baik lu . Lu rempuh roadblock dan langgar kereta orang pun pulis tak tembak . Lu , kalau ikut hukum memang pulis dah wajib tembak , nasib lu baik Si Jebeng . Lu sedar tak ?

----

Lu nak siasat apa lagi ? Benda nyawa ni bukan boleh buat main . Takde orang nak permainkan pulis dengan mengorbankan nyawa insan . Ghua dengar cerita 3 orang pulis pandai tu off duty . Eh , bukan patut kena reman terus ke ? Ke sebab mereka pulis mereka spesel ? Kalau lu taknak politikkan , kes ni boleh setel paling lama sebulan . Kalau lama dari tu , tak politik my ass . 

Ghua pernah story pasal musnah harapan budak-budak yang cita-cita nak jadi pulis , sekarang ni ... ghua rasa profesion pulis memang takde langsung dalam list . Brengsek !

28.4.10

Morty-bus : mengurat perempuan .

sebelum ni ghua ada bagi morty-bus pasal nak jaga hati teman lelaki . sekarang ghua nak cerita cara nak pikat seorang perempuan pulak . read kat sini

gila apa ghua nak selami hati perempuan nak bagitau cara nak pikat perempuan . ghua bukan gei . Scholes ngan Neville mungkin . 

gei tua

26.4.10

Ghua predict lapan tapi lain jadinya

Ghua tak sempat tempah tiket pergi Stamford Bridge tadi . Bukan sebab apa , ghua  ada paper hari Isnin . Ghua takut ghua overjoy . Ghua siap-siap sarung jersey Chelsea ori , pakai wangi-wangi pegi pasang setap kat Liverpool Corner . Port ni tadahal lu nak maki-maki . Sebab semua kaki maki . Yang kena maki , tahan je lah lepas tu maki balik bila ada chance . Kalau lu tak kreatif nak kilas makian , ghua cadangkan lu pegi cari port lain .

Tengah sedap lawan-lawan maki , Chelsea tukar player . Ada player muda masuk . Beliau tak pakai baju lagi masa ni . Sorang blues dah bebunyi "sedap ah budak ni masuk , bagus ni" .

Sorang saitan cube nak cari point tanya ghua , " Sapa ni?"

Sam Hutchinson . 19 tahun , dari akademi . defend belah kanan . Ghua sengih sikit di hujung ayat . Saitan pun terbang pulang hampa kerana langit malam bertukar warna . 

"Awal balik bro ?"

25.4.10

bukan kamu seorang punya kiraan tapi semakmum kira-kiranya .

Sudah agak lama blog ini tidak diisi dengan madah politik . Dengan kerana hari ini adalah hari pengundian di Selangor , mana ? Hulu Selangor kalau tidak silap hamba , maka hamba teringin mencelah .

Pertarungan dua hala diantara PKR dan BN . Kenapa bukan PR dan BN ?  Kerana PR belum didaftarkan dan bukanlah sah dari segi perundangan . 
Pertarungan dua hala diantara Encik Zaid dipenjuru kiri dengan memakai seragam biru muda dan dipenjuru kanan , Encik Kamal(athan) dengan seragam biru tua beliau .

Kalau hamba yang kena turun mengundi , memang pening kepala . Jika bukan Encik Zaid yang bertanding , mungkin tidak sepening ini . Tapi , bukan hamba yang kena membuang undi . Jadi , tidaklah hamba pening .

Hamba tidak berminat untuk bercerita mengenai ahli tinju yang akan bertarung mahupun pengadil perlawanan . Hamba ingin menyentuh tentang betapa rancaknya promosi dari pihak PR sehingga mereka melanggar syarat pertarungan didunia akhirat .

Khabaran berita ini hamba dapat tiada kepastiannya . Hamba juga mencari kepastiannya namun tidak diperolehi kerana ia terjadi sebegitu saja dan tiada yang upaya merakam sebagai bahan bukti .

Begini beritanya , pada hari Jumaat yang baru-baru ini , satu tragedi berlaku di Masjid Assalam Bukit Beruntung . Hari Jumaat , di masjid ada apa lagi kalau bukan khutbah dan solat Jumaat . Khutbah dan solat diimamin oleh Encik Hassan Ali . Ya , tuan hamba kenal ? Gunalah Google dengan bijaksana . Berita yang hamba terima menceritakan bahawa Encik Hassan terlupa untuk membaca Selawat ke atas Rasullullah S.A.W . Apa hukumya tuan hamba ? Khutbah tidak sempurna kerana hukumnya wajib , salah satu rukun Khutbah Jumaat . Maka , ratusan makmum yang solat disitu tidak sah solat Jumaatnya . Besarkan DOSAnya .

Mengapa pendekar sehebat Encik Hassan Ali boleh terlupa perkara asas ini ya tuan hamba . Di khabarkan , semasa berkhutbah , beliau bukanlah dikira berkhutbah mengajak umat lebih mendekatiNya namun , beliau terapi-api mengajak umat memberi sokongan pada peninju disudut kiri tadi . Malah menyedihkan lagi , diberitakan bahawa umat yang sememangnya menjadi penyokong melaungkan kalimah suci , Allah Maha Besar beberapa kali semasa khutbah beliau . Mazhab mana agaknya ya tuan hamba yang menyebut makmum BOLEH berkata-kata semasa khutbah ? Hilang pahala Jumaat mereka ya tuan hamba . Dah lah solat Jumaat tidak sah . Harapnya mereka sempurnakan solat Zuhur . kalau tidak ... Ish Ish Ish

Begitulah tuan hamba kiranya , ghairah memenangi pertarungan dunia sehingga terlupa syarat pertandingan akhirat . Hamba bukanlah mengajak tuan-tuan hamba kepada mana-mana pihak kerana tiada pihak pun yang baik , tetapi fikirkanlah ya tuan hamba . Hidup di dunia ini sementara . Molek rasanya jika tuan hamba klik disini

Jumpa lain kali ya tuan hamba . Burung merpati bersiul-siul memanggil hamba . Deruan air menghempas batu menarik hamba untuk turun membasahkan kepala . Brrr .. pasti sejuk !

23.4.10

Sesi pau tengahari panas

burp .. fuh ! Cuaca panas macam ni memang rasa cantik dapat  teguk sirap limau ais . Ramai orang sekitar kawasan masjid ni . Yang satu route dengan ghua nampak putih saja masing-masing . Ni kalau tengok dari cermin helikopter , mesti style . Ghua pandang kiri kanan , tengok kutu-kutu ade pakat beli mee goreng lah , rokok lah , nasi goreng lah , bontot ayam lah , rokok lah , cendol pulut lah , putu mayam lah , rokok lah , bakso lah , otak-otak lah , macam-macam lah . Ghua stedi saja dengan sirap limau . Waktu-waktu macam ni tak payah tunjuk macho dekat awek-awek beli itu ini sebab seorang awek pun tiada . Gila apa awek nak keluar sembahyang Jumaat ?

Ghua relax-relax balik sekolah semula . Kutu-kutu skema dah balik awal dah , kutu-kutu gengster semua ada kat barisan belakang , berasap lagi . Gasak kau lah .

Dari jauh ghua tengok pintu pagar sekolah ada ramai kutu lepak . Ada yang tengah tanggal sampin lah , ada yang bukak songkok lah , ada yang bukak bungkusan mee lah . " Sudah , spot cek ni ," getus ghua sendiri . Ghua buat cool je lah , setakat sirap limau , takkan nak pau jugak kot .

Sampai dekat pagar sekolah , ghua dipanggil En Warden . Ada ke beliau tanya ni sekolah bapak ghua ke . kalau sekolah bapak ghua , tentulah ghua balik bawak sirap limau 2 bungkus , ghua beli sebungkus saja ni . Tak dapat nak jawab apa-apa , dari pagar sekolah ke bangunan asrama , ghua dengan kutu-kutu jalan kaki orang atas tar panas-panas . Kutu-kutu skema yang pakai kasut pegi solat semua gelakkan ghua dan kutu-kutu lain . Masa-masa macam ni pulak memang ramai awek-awek duduk pinggir-pinggir bawah payung nak gelakkan orang . Lu ingat comel ke jalan kaki orang atas tar panas ?

--------------

"Awek , bontot  ayam 2 hengget " . Tergedik-gedik awek ni buat kerja , ghua minta bontot ayam bukan bontot kau . Sambil nak balik ke sekolah semula , ghua kunyah-kunyah bontot-bontot ayam terbabit . Ya , ghua makan sambil  berjalan . On the route tu , ghua melintas zon bundle . Eh , ni selipar ghua yang kene pau semalam .

15.4.10

Darah muda omputih

Satu gambar lega terlukis di wajah ghua masa keluar jamban pagi tu . Gegas-gegas ghua sarung pakaian yang seperti korporat . Ghua dah turun nak panaskan enjin Bigfoot 4x4x4 ghua , baru ghua perasan yang tanda nama ghua tertinggal dekat atas .

...

Ghua dah sampai , Bigfoot ghua parking dekat Kapak ja , murah . Kalau Carpark mahu dia cas Hengget100 satu hari . 

Ghua masuk pejabat admin , tak ramai orang . Banyak kerusi kosong bersama meja masing-masing saja . Lepas ghua pasang ayat dekat akak kaunter tu , dia mintak ID ghua . Ghua sengih , dah termakan ayat lah tuh . hehe

"Kenapa ada tag extra nama Jack Raven ni ?" akak tu try nak tahu lebih lanjut pasal ghua , kompem ayat ghua dia dah makan kenyang . Ghua stedi lagi . 

"Biasa lah kak , keturunan darah muda omputih . Bapak saya masa muda namanya Mike ." Masa tu jugak dia mintak alamat dan nombor telepon rumah .

14.4.10

tidak update .

ade dua orang tiga orang tanya ghua , kenapa ghua tak selalu update blog ghua .

Ghua bukan tamo update , tapi update banyak-banyak pun untuk apa . Ghua bukan nak jadi terkenal dan kaya macam redmummy . Ghua bukan kejar populariti macam ______ . Selalu jenis-jenis yang mudah popular ni adalah golongan wanita . 

Ya lah , wanita (perempuan) kalau tulis pasal suka makan aiskrim yang panjangnya hanya lima baris pun orang dah komen ramai-ramai . Cuba kalau laki-laki ...

Ada juga golongan lelaki yang popular macam Pipiyapong , Primajohnna dan Lucy Maximus . Tulisan mereka berkualiti sejajar dengan umur yang tua dan pengalaman yang ada .

Ghua kalau boleh nak jaga kualiti post ghua . Kalau ghua asik nak story saja pasal semua hidup ghua , ghua takut ghua jadi 'orang yang sentiasa betul' . Dah semua benda ghua tak puas hati ghua balun kat blog . Semua orang ghua label salah , ghua saja yang betul . Itu dah macam Yahudi .

Kalau ghua update salu pun , luolz cuma pandai baca ja pon .. bukannya nak berikan nyawa .. kan ! ("^_)

8.4.10

Tragedi kedai makan India .

Mula-mula , ghua ingat nak cerita keseronokan ghua lepak Old Traffrod malam hari tu . Seronok dia , zahir dan batin cakap lu . Tapi , nanti orang kata ghua riak pula dapat pergi Old Trafford bawak balik kepuasan zahir dan batin . So , ghua simpan sendiri lah memori tu .

...

Dahaga sangat rasanya lepas menyaksikan pasukan Manchester United gagal ke separuh akhir Champions League . Manchester United lagi , Chelsea ghua takda cerita apa pun . Bukan sebab apa , sebab dah tak layak . Match dikasari oleh pengadil , semua orang tahu . Dah , sebelum ghua jadi macam Sir Alex , baik ghua berhenti maki Wolfgang Stark .

Jersey Chelsea original ghua sarung sebelum turun minum dekat sebuah warung mamak , er .. india . Usai gelas teh o ais limau pertama , ghua oder satu lagi . Aney pasang dvd wrestling . Peh , hidup lagi rupanya Christ Benoit (R.I.P) . 

Adalah dalam 50 meter dari tempat ghua minum , sebuah Saga baru kaler kuning berhenti . Dua orang budak-budak turun . Tinggi adalah lebih kurang macam manusia . Ghua layan saja dvd . Lepas tu ghua dengar dari jauh , "fark celsi" . Ghua jeling nipis saja , nak kopem dari mana suara saitan tu . Sah , budak-budak tadi punya angkara .

Dari jauh , sekali lagi mereka memaki sambil menunjukkan isyarat tangan lucah . Ghua bangun , berjalan lebih kurang 50 meter kearah budak-budak terbabit. Sampai dekat , ghua tak lengah  

Ghua Azan .

Menjerit-jerit budak-budak tu , bertukar jadi asap dan kemudian hilang . 

2.4.10

Khas : Al-fatihah buat Mior Ahmad Fuad Mior Badri .




Raja gelaran yang pasti
Tiada siapa dapat tandingi
Kurniaan dari Ilahi cuma kau punyai
Hebatnya bukan boleh dipelajari
Segalanya spontan saja kau beri
Tetap berdiri walau ramai yang memaki
Kerna kau kenal siapa diri .

Gah dirimu tiada pendua
Biar beribu yang mencuba
Gagal pasti untuk mereka
Bukan kerana kekurangan usaha
Cuma kau seorang Raja .

Saat manusia lain enak dibuai mimpi
Kau bertarung untuk nafas terakhir
Urusan dunia sudah tiada erti
Semoga urusan selepas ini mudah untuk kau hadapi 
Yang tinggal atas dunia kini
Cuma mampu panjatkan doa kepada yang Maha Hakiki
Agar kau dikurniakan rahmat dan segala dosamu diampuni 
Kami pastikan merindui .

Alfatihah buat allahyarham Din Beramboi . Beliau meninggal dunia pada 12.30 pagi tadi . Alfatihah .

1.4.10

Menjelang Maghrib 3hb

Menjelang Maghrib hari Sabtu ini , semua orang asyik bercakap tentang kecederaan Wayne The Rudeboy Rooney . Tak kira siapa , penyokong ManU , Arsenal , CFC , Blackburn , AFC Keown , Perlis mahupun Taman Permai FC . Hebatkah Rooney ? 

Adakah kehebatan beliau mengatasi Manchester United ? Rata-rata so-called-peminat ManU menzahirkan rasa runsing kerana kecederaan Rooney . Ya , terbukti ManU adalah one-man-team . Takut sangat Rooney tak boleh main . 

Eh , luolz tahu tak yang Didier The Destroyer Drogba juga tengah peluh-peluh atasi kecederaan lutut untuk perlawanan Maghrib Sabtu ini ? Ada peminat CFC bising-bising ? Tak , sebab CFC adalah football-team . Player atas padang 11 orang .

Luolz tahu tak , Essien , Ivanovic , AshleyCole , Bosingwa , Carvalho sedang injured ? Zhirkov pulak baru baik dari kecederaan . Barisan pertahanan semua ni bhai . Ada peminat CFC kecoh-kecoh sangat bila jelas yang pertahanan goyah ? Tak , sebab CFC adalah football-team . Player atas padang 11 orang .

Ghua ada rasa macam pelik juga , yang luolz peminat ManU semua bising-bising bila Rooney cedera , sebab apa . Padahal player 14 orang atas padang , 2 orang lagi kat sebelah Sir Alex . Tu pun nak takut lagi ke ?

Ghua rasa , perlawanan malam itu nanti tak penting sangat siapa starting eleven kedua-dua pasukan . Yang menjadi perhatian nanti adalah pemain ke 12 hingga 16 ManU . Tunggulah , luolz pasti percaya .

Bergerak kehadapan

Datang ia tak kita duga
Tiba nya tak siapa sangka
Hanya masa depan yang menanti kita
Warna ia cepat-cepat jangan terleka
Setiap peristiwa membawa makna
Tak kira kepada siapa saja
Yang kini hanya akan tinggal sejarah
Sekaya mana manusia takkan mampu kebelakang semula
Jangan siakan masa dengan perih lama-lama
Kerana kita semua tetapkan kembali kepada-Nya .

24.3.10

Tipikal Negara ku .

Mendung tengahari tu , angin kuat tapi tiada tanda-tanda hujan akan turun . Mark menyedut baki rokoknya . Dihembus ganas bak naga . Sudah agak-agak sejam beliau menunggu bas di stesen tersebut , serabut hati beliau . Nasib baik tiada hal penting yang mahu dilakukannya . 

Dari jauh kelihatan Steven datang dengan sebotol air Red Doll di tangan kirinya , nampak kosong . Mark menjerit , " HOI " . Steven hanya menyahut dengan angkatan tangan seperti Adolf Hitler . Menghampiri Mark , tangan kiri Steven menggaru-garu pehanya dengan tiba-tiba . 

Merasa seperti ingin berlatih untuk audisi Raja Kelakar , Mark berkata dengan sinis , " garu peha Steven ? "

Steven membalas tenang , " aku tak garu , peha aku gatal . " Mark mati akal .

22.3.10

Manchester United bukan lagi gagasan bola sepak .

Chelsea memamirkan permainan gam**** awal pagi tadi sehingga menyebabkan ghua malas nak ulas terus . Ghua ingin ucapkan takziah kepada Liverpool kerana perlawanan mereka diadili oleh Howard Webb . Peminat setia Chelsea harus kenal siapa Howard Webb dan bagaimana beliau memusnahkan permainan Chelsea dan mengagungkan permainan ManU . Ghua harap Howard Webb cepat sedar yang beliau referee , DUTA kepada permainan bola sepak .

Kekerasan halus pada Valencia dikatakan foul dan diberikan penalti . Bagaimana pula kekasaran keatas Gerrard di minit akhir perlawanan ? Untuk Valencia katanya tangannya dipegang , bagaimana pula dengan Gerrard yang kaki kirinya dibentes ?

Kekasaran oleh Vidic apabila diserang-balas-mengejut oleh Liverpool di katakan tidak foul tetapi akibat kekasaran itu , Manchester United pula menyerang-balas-mengejut dan kekasaran yang sama berlaku , apa jadi ? Sepakan percuma diberikan . Apa itu ?

Tidak lupa juga sepakan Neville yang melepasi kepala Maxi dan mengakibatkan Maxi dibalut kepalanya . Tiada kad merah , tiada kad kuning , TIADA FOUL .!

Perlawanan malam tadi sudah dirosakkan oleh pengadil . 

Manchester United memenangi tiga mata dalam pengejaran juara liga musim ini . Ghua memang tak pernah senang dengan hakikat itu . Tapi ekoran kejadian malam tadi , ghua memang tidak dapat menyeyapkan diri . Nampaknya penyokong Manchester United mati-matian bangga atas kemenangan tidak sihat ini . 

Adakah mereka layak menyatakan diri mereka peminat bola sepak jika bangga dengan kemengan tersebut ? Mereka sepatutnya merasa segan , malu dan mereka sepatutnya tak keluar rumah kerana menang secara kotor . Mereka gagal untuk merasa begitu , kenapa ? Kerana mereka telah membesar dan dididik sejak lahir bahawa Manchester United perangainya memang begitu . Kasihan dan Bodoh .

Manchester United bukanlah lagi gagasan bola sepak . England patut bubarkan Manchester United .

Nasib baik ghua sokong Pasukan Jerman .

14.3.10

Spot the different .

Penulis masih lagi sedang dikemaskini tapi ini memang silaka .

klik lah untuk paparan yang lebih besar

Pemalas betul lah penulis ni . eh , editor pulak bagaimana ? haha ! 
Eh , luol dapat spot tak the different ?

13.3.10

sedang dikemas-terkini .

Pemilik blog sedang kemaskini diri beliau .

Segala masalah harap dibuat-tak-tahu-kan ..

9.3.10

Morty Bus gua - menjaga hati teman lelaki .

Assalamualaikum . Gua kali ni nak bercakap tentang sikap kebanyakan perempuan kebanyakan yang pastinya yang gua familiar , perempuan melayu . Gua nak cerita perihal perempuan yang berpunya tetapi belum terikat , dengan kata pasarnya - girlfren orang .

Mereka boleh gua bahagikan kepada dua kumpulan , satu majoriti mudah dan satu lagi hampir majoriti . Golongan majoriti mudah adalah mereka yang sering menyalahkan teman lelaki masing-masing , tidak kira samada teman lelaki mereka bersalah atau tidak . Selalunya ia berkait rapat dengan kes cemburu buta . Golongan kedua , hampir majoriti adalah mereka-mereka yang menyalahkan diri sendiri atas segala aspek ketidaksefahaman sesama pasangan masing-masing .

Dua-dua golongan ini secara rawaknya gemar menonton drama siri melayu tak kira saluran kerajaan mahupun saluran berbayar . Gua akan terangkan dari sudut pandangan situasi normal dengan rambang .

Situasi Pertama - Teman lelaki mempunyai rakan perempuan yang baru .


Bagi golongan majoriti mudah , mereka akan terus menyerang teman lelaki masing-masing . Memacam persoalan ditimbulkan , sikap ragu-ragu terhadap pasangan ditunjukkan . Paling top , merajuk terus tak nak bercakap . Maka teman lelaki si golongan perempuan majoriti mudah ini pun bingung . Nak ditinggalkan sayang , nak berkawan terkekang .

Bagi golongan hampir majoriti pula , mereka akan terus membisu . Mengatakan kesudian mengundur diri , menyatakan hasrat supaya teman lelaki mereka pilihlah rakan baru tersebut . Beliau lebih cantik , bijak , sesuai dengan kehendak si lelaki - katanya . Mereka sanggup kalah walau hati masih kuat rasa sayang . Ini membuatkan si teman lelaki bingung , nak ditinggalkan sayang , nak berkawan terkekang .

Kedua-dua golongan ini akan untung jika teman lelaki mereka pandai mengambil hati . Boleh menerangkan situasi tetapi yang paling penting mereka MAMPU bersabar . Tetapi golongan ini kerap akan berjaya ditinggalkan kerana mereka yang minta macam tu . Buat mereka yang mempunyai teman lelaki penyabar pun , jangan suka lama-lama .. kalau asik kene macam ni setiap masa , batu yang keras pun boleh berlubang ditimpa air .

Nasihat gua :

Cara kamu , si perempuan menangani isu ini adalah secara salah . Secara logiknya , kamu tahu tentang kesukaan dan kesenangan teman lelaki kamu , ia satu kelebihan buat kamu . Tambat hati mereka dengan kesenangan mereka . Buatkan mereka terus memikir tentang kamu , bukan (seperti yang kamu anggap) kawan baru teman lelaki kamu . Dengan cara ini , teman lelaki kamu pasti , PASTI akan bertambah sayang kepada kamu . Semai benih kasih sayang bak kata penceramah motivasi .

Situasi dua : Teman lelaki kamu memuji perempuan lain .

Bagi perempuan majoriti mudah , reaksi pertama mereka akan memebri satu cubitan geram ataupun menampar keras pada bahu ataupun menarik muka hodoh serta berpaling kearah bertentangan .

Bagi perempuan hampir majorti pula , mereka akan senyap dan akhirnya berkata lembut , ' pergilah cari yang lebih baik dari saya ' .

Karang betul-betul si teman lelaki cari yang lain baru tahu .

Nasihat gua :

Apabila si lelaki , memuji perempuan lain , ini sebenarnya kata majis yang perlu diambil berat oleh kamu kerana secara tidak sedarnya (kadang-kadang , sengaja) , mereka memberitahu tentang kekurangan yang ada pada kamu (yang boleh diperbaiki) supaya kamu tambah baik diri sendiri . Teman lelaki kamu pun bukan orang lain , bakal suami juga . Tak salahkan menjadi lebih baik dimata dan hati mereka .
Kalau kamu tidak memakai tudung , teman lelaki kamu memuji penampilan artis bertudung , maknanya ?
Jika kamu mempunyai susuk perut yang agak kurang memuaskan , bila mereka puji perempuan yang menepati citarasa mereka , maknanya ?
Andainya kamu ni kurus sangat , beliau memuji mereka yang agak berisi , maknanya ?

Bukan minta kamu jadi betul-betul seperti yang pasangan kamu mahukan , cuma sekurang-kurangya adalah sedikit perubahan dari tiada . Kamu sendiri pun , punya keinginan sendiri , betul bukan? (^.^) . Jangan sampai nak kene bedah-bedah oke , tak payah !

Memang benar jika ada yang katakan cintailah diri pasangan seadanya . Kamu memang sudah berpasangan pun , dah tersemai pun , tinggal nak kena jaga saja sekarang ni . Pokok bonzai kalau tenam saja , tak cantik . Kena sentiasa jaga dan pelihara baru kelihatan menawan dan pokok itu sendiri dalam keadaan segar .
Jangan sampai mereka tanam bonzai baru . ("^_)

Situasi ketiga : Gua bizi banyak assignment . luol lah bagi situasi , nanti gua bebel lagi .

Bagi situasi ketiga , gua perlu hentikan penulisan disini saja kali ini . Jumpa dilain post . Renung-renungkan dan selamat beramal .

mother nature 2 - 0 ghua .


 
ini Hati yang snap


 
ini mun yang snap 

cantik sangat bakground , gua picisan saja .cis .

26.2.10

.open to suggestion.

indah itu kau interpritasikan huduh
yang patut kau banggakan kau tolak subuh-subuh
tinggi diri , buduh .


gua dah terbiasa pulak entry pendek-pendek macam ni . jangan mara ha . cukup lah tu kan ..

21.2.10

Masih berbisa

Maintain 110 saja atas lebuhraya . Bukan boleh percaya sangat musim-musim baru lepas raya ni . Haiwan suke sangat main atas jalan , kalau hilang kawalan susah . Tak sempat sampai gua dah text abang gua , beliau lagi muda dari gua tapi gua panggil dia abang . Oh ya , beliau yang gua gelar Si Jebeng . Gua tanya masa perlawanan akan berlangsung . Tak sabar  tak sabar !

Game bermula tenang , Si Jebeng pulang dengan Si Ayah . Lima-kosong agregat lapan-dua , N.Sembilan mara ke suku akhir piala F.A . Gua sempat tengok perlawanan Kelantan-Kedah di saluran RTM , Kedah menang gol di tempat lawan . Berbalik kepada perlawanan luar negara , gua dan Si Jebeng layan so-so saja . Boring . Kalau skor dua belas-sebelas mungkin tak boring . Chelsea menang dibantu oleh kecekapan Petr Cech dan kesuperan Didier The Destroyer Drogba . Kerapuhan midfield jelas terpamer . Malas gua nak ulas . 

Lepas game baru gua tahu ManU kalah tiga-satu ditempat lawan . Tewas dengan pasukan bimbingan Mr Moyes , Everton . Menyesal gua tak iya-iya gembira masa Drogba skor . Menyesal .

...

Dah larut tapi macam biasa gua tak berjaya melelapkan mata . Tiba - tiba Si Jebeng tanya pasal voltan-arus-rintangan . Gua saja nak test power , gua suruh beliau bawa soalan yang susah sangat tuh . 10 saat saja gua setel 3 soalan . Si Jebeng membatu macam Si Tanggang , keras . Kagum dengan kehandalan gua . Gua pula ada macam riak sikit-sikit . heh .

19.2.10

etika saf

Kangkang luas-luas
Biar satu saf dari pintu kiri sampai pintu kanan
kau sorang yang punya .

Pembangunan air liur

Penongkahan dicanang
setiap lapis generasi termakan kata
isi kemajuan sikit ternampak
rakyat utama tercampak-campak
pentingkan politik caturan semata
cop atas dahi manusia hina .

17.2.10

Couple in Blue

Love is about living your life ,
Together till the no-end .

♥ my mommy and daddy .
♥ my ibu and ayah !

12.2.10

Baik hati angau angin .

Gua dah sampai angau angin . Harini gua buat benda tak pernah gua buat atau dengar orang lain buat . Gua klik nuffnang strangers tanpa pedulikan isi blog mereka . Gua klik kepas tu gua belah . Baik betul hati gua , kan .

Cing !

 
Ke Cing !

7.2.10

Tapi semalam

Kau kelmarin susah
Nasib kau baik ada rakan
Kemudian cerita tambah hebat
Rakan kau susah
Nasib rakan baik ada kau
Penggantian plot jadikan rakan-rakan melalui banyak liku
Nasib rakan-rakan baik ada kau disitu .

Rakan dan kau sudah satu
Kalau kau senang rakan senang
Kalau rakan senang kau tak tahu la pula
Tapi semalam
Kau senang , kau kata kau senang
Hakikat rakan susah
Susah melihat kau kata kau senang .

Rakan tahu kau susah .
Rakan-rakan ini tahu kau susah
Dan
Nasib kau baik , rakan masih sayangkan kau .

31.1.10

Ketinggalan Kapal Terbang

' Pong , tujuh lima lima kejut aku pong , aku nak pegi sekolah '

' Jack , bangun jack ' , sergah Pong . Gua boleh ala-ala kadar saja buka mata . Nak tak nak kena bangun juga , sekolah punya pasal . Gua mandi wangi-wangi , abiskan ubat gigi , pakai ranggi-ranggi . Gua klip kanta mata hitam pengelak UV , start moto , full throttle , vroom-dia-pergi .

Tenang betul KL pagi-pagi ahad . Gua saja macam serabai , dalam kepala duk pikir nanti dalam kapal terbang nak mimpi pasal apa . Waktu-waktu kenderaan kurang ni lah kereta-kereta kat KL buat macam dunia fana ni keluarga dia punya . Gua tak ambil kisah sangat . Tak sabar nak mimpi dalam kapal terbang . Tu belum campur bayangan layanan pramugari . Sampai sekolah gua tengok seorang umat pun tiada . Gua cuba recall . 

 Kapal terbang dari sekolah bertolak pukul lapan-Bro Black

Cis , melepas gua nak dapat layanan pramugari . Balik rumah sesepoi angin , dalam kepala dok pikir nak mimpi beli sijil cuti sakit kat mana .

Jack , ayah aku meninggal malam tadi , tengah malam tadi - Pong   ALFATIHAH

26.1.10

Nostalgia Bas JB

Masa tu gua muda lagi , belasan tahun . Masa tu gua pelajar di Gambang . Hati belajar lagi , di Pandah Indah . Dah agak lewat masa tu , gua nak balik rumah Senawang , esoknya nak pulang Gambang . Dekat Pudu gua ambil tiket bas balik . Lepas aksi-aksi melepaskan-taknak-tinggal-tak-boleh , gua naik bas . Masa tu gua biar Hati balik sendiri , dengan rakan rumah beliau .

Gua seorang saja dalam bas tu . Lepas agak sejam bas tak jalan gua dah saspect denggi ade bende tak kena . " Dik , turun . " , pemandu bas selamba saja kuang ajar halau gua . Gua pinga-pinga tanya ejen dekat platform , dia bawak gua nak kaunter balik . Penyelesaian mudah beliau , " nah ambil balik duit tiket ." . Gua nak duduk mana lahanat ? Masa tu dah dekat tengah malam .

Lepas gua berkelahi ala kadar , nak tak nak gua ada satu peluang saja nak balik . Tumpang bas ke Johor Bharu . Lantaklah , janji gua boleh balik . Apa-apa hal pun , gua kene call Si Ayah minta tolong ambil dekat terminal .

Pukul 2.30 pagi gua naik bas ke Johor Bharu . Gua mintak dekat drebar masuk sampai terminal tapi beliau refuse , taknak kene saman ( disallowed non-sticker-able bus ) + tiket tol lagi . Dia tinggalkan gua dekat lebuhraya berhampiran tol seremban .

Gua jalan kaki ke terminal . JAUH , sebab gua penat . Lepas je tol booth , kiri kanan gua anjing . Gelabah gua macam nak ambil SPM . Gua ambil jalan mudah dan luas , tengah-tengah jalan raya . Sekejap-sekejap gua lari-lari anak , bila ada anjing tenung semacam , gua jalan-jalan-lari saja . Si Ayah sporting abis , mungkin dia nak bagi gua pengalaman . Malu gua , pergi dating sedap-sedap , tengah malam Si Ayah yang kena ambil .

On the way balik rumah , Si Ayah siap ajak minum . Ni mesti kes tak boleh nak tidur balik . Gua ingat setakat minum saja , siap ajak mencekik lagi . Tak larat gua nak layan . Gua bajet beliau nak sampaikan syarahan tak bertajuk . Ye la , kalau kat rumah bising pulak nanti . Gua dah redi tadah telinga nak kene lecture , sikit pun Si Ayah tak komen , siap bantai sengih-sengih lagi tengok gua separuh mata saja yag tinggal , GUA SAYANG AYAH GUA .

Bila ingat balik kisah ni , baru gua sedar bahawa kalau gua suruh drebar bas berhenti dekat tol senawang lagi mudah . Tak lah jauh sangat . Masa tu gua muda lagi .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...